top
.

JAPAN SKAL OPLEVES, IKKE FORSTÅS!

Malou Nielsen har været en tur i Japan, med Snowminds. Læs, hvorfor Japan skal opleves!


Jeg forstod det ikke

Jeg forstod ikke sproget, de japanske tegn eller den måde japanerne opførte sig. Jeg forstod ikke ”Hello Kitty”-skiltene som afspærring til vejarbejde eller at bruge rå æg som sovs til et sindssygt lækkert stykke kød. Japan er uforståeligt, og I forstår ikke, hvor fed en sæson og oplevelse det var at rejse rundt i ”Solens Ophav” (Japan).

Vi mødte dem første gang på flyet mod Tokyo, de små, søde mennesker, der i starten alle sammen lignede hinanden. Hold nu op, hvor er de høflige og søde til at hjælpe, også selvom de ikke forstår engelsk! I Niseko hvor jeg arbejdede på den internationale skiskole Niseko Base Snowsports, stødte jeg ikke på meget japansk, men lige så snart vi begav os på indkøb i Kutchan, var det uundgåeligt. Alt stod på japansk. Undtagen de meget dyre internationale varer, vi kender herhjemme, fx Nutella. Værsgo’ at handle ind til at bage julesmåkager, føj det tog lang tid! Og dog, for lige så snart vi spurgte en medarbejder om hjælp, smed de alt, de havde i hænderne for at finde en anden medarbejder, der kunne snakke engelsk. Hvis medarbejderen, der kunne snakke engelsk, ikke kunne finde varen, løb hun efter en ny medarbejder, der kunne vise os det. Ingen tid at spilde, japanerne arbejder i højt tempo!

Vi bagte julekager, lavede risengrød og hyggede om så danske juletraditioner, vi nu kunne fremtrylle på den anden side af jorden

Alt imens tog japanerne den med ro, og først på juleaftensdag drog de mod den nærmeste KFC til julemiddag. Den er god nok! Nytåret derimod gør de mere ud af at fejre - især det kinesiske nytår! En anden ting de også gør rigtig meget ud af er ”Sakura” – når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Og hvor er det også smukt! Både unge og gamle japanere tager ud under de lyserøde blomster til ”Hanami” – picnic, nogen er endda klædt på i de traditionelle klæder, mens andre kører det helt ud og tager bryllupsbilleder i forårssolen med alle de flotte blomster. I deres fineste kimonoer og sokker i tå-klipklapper skal de bedste billeder tages ved den årlige ”Sakura”. Heldigvis er sokkerne syet, så klipklapperne kan komme ind i mellem storetåen og de andre tære. 

Andre store og ofte smukke ting i Japan er deres shrines og templer, som de har over det hele! Kort fortalt er der to store religioner i Japan, hvoraf den ene tilbeder shrines og den anden guder ved templer. Hvordan det er endt sådan, forstår jeg ikke, for Japans historie er, sjovt nok, uforståelig og indviklet. I hvert fald finder man shrines og templer alle og de mærkeligste steder! Ude midt på en vej, for enden af en piste og på toppen af et bjerg, der er endda en sti til toppen af en bakke i Kyoto, der er dækket af orange shrines.

Dåsekaffe

Efter en gåtur op på 223 m. højde ledt op igennem de orange shrines ”Fushimi Inari Shrines” fandt vi selvfølgelig en automat med dåsekaffe (til venstre for os). 

Dåsekaffe er en fantastisk japansk specialitet! De kan fås både kolde og varme, og automaterne er ligesom shrines placeret alle og de mest mærkelige steder. 

Det tager tid, men man kan lære at se forskel på japanere. Der er mange af dem, og de ligner især hinanden i metroen i Tokyo, hvor alle er klædt i jakkesæt i gråt eller sort. Men de ligner hinanden også i onsen (naturligt spa som man bader i nøgen). Nogen skiller ud ved at være mere ”Kawaii” (sød/nuttet) end andre. I reklamer er modellerne ofte gjort ”Kawaii”, hvis ikke det er animerede ”Kawaii” dyr eller sådan, der optræder. Det havde jeg svært ved at forholde mig til, indtil vi blege danskere ved et fint middagsbord blev kaldt ”Kawaii” og skulle tages billeder af, så gav ordet lidt mening, 

Min værtsfamilie under opholdet i Japan

Her sidder vi så, ved det traditionelle fotograferingssted i huset i den traditionelle fotograferingssposition. 

Fra venstre: far, Niels, Louise, Line, mig og mor.

Og ja, alle de andre fordomme og ideer om utroligt mange mennesker, sindssygt god sushi, flotte haver, kattecaféer, gader med utroligt meget lys, store spillehaller, sumobrydning, lynhurtige toge til tiden, geisha, utroligt høflige, lave mennesker, der spiser hurtigt med pinde, klæder sig skørt ud og altid siger tak, de kan godt bekræftes! Japan er meget mere, end man tror! Jeg er så glad og taknemmelig for, at mine ski fik mig så langt væk hjemmefra. Forresten har jeg aldrig stået i bedre sne, end den jeg fandt i Japow!

Adresse
Refshalevej 163A, 1. sal
1432 København 

Følg os
Snowminds


Læs også om hvordan det er, at være skiinstruktør i Canada!

Marc Hansen valgte at tage et halvt år ud af kalenderen, for at blive skiinstruktør i Canada med Snowminds, som bød på meget mere end han regnede med. Læs med og få historien om hans roadtrip fra Canada til USA.